Typer av datorer

Det finns flera typer av datorer som ska göra olika saker för oss. Vi vanliga människor kommer egentligen inte i kontakt med fler än några stycken, även om vi är beroende av många typer av datorer. En typ är serverdatorn, en dator som vi inte ser eller vet var den finns men som vi använder ändå. Just nu då du läser denna artikel är du uppkopplad mot en server där den här artikeln är lagrad. Kanske läser du den på din mobiltelefon som ju faktiskt även den är en dator, som man även kan ringa med.

Personliga datorer

Typer av datorerAtt nästan alla människor skulle komma att äga en dator i någon form ansågs som fullständigt utopiskt för bara 25 år sedan. De allra flesta mobiltelefoner som säljs i Sverige i dag är så kallade smartphones, en liten dator som klarar en hel del av det en stor dator kan. Stora datorer, det vi brukar kalla PC:s, fick sitt genombrott 1998 då Hem-PC-reformen kom, vilket gav möjlighet för många att hyra en PC med skattesubvention. Dessa var till en början uteslutande desktopdatorer, en stor maskin med separat skärm och tangentbord.

Laptop går om desktop

Typer av datorerDe bärbara datorerna blev allt kraftfullare, och försäljningen av laptops ökade på bekostnad av desktopdatorer. Tio år efter reformen såldes det fler laptops än desktops. Utvecklingen har fortsatt, och de kraftfullare av surfplattorna har tillräcklig prestanda idag för att konkurrera med laptopdatorer. En enklare form av desktopdatorer är det som kallas workstation, eller arbetsstation. Det är en dator eller liknande som är fast uppkopplad i en organisations nätverk, för att användas enbart av organisationen. Ibland är dessa en ”tunn klient”, en dator utan egen datakraft. En enkel terminal till organisationens serverdator.

De mest kraftfulla datorerna kallas superdatorer, och dessa används vid forskning och komplicerade simulationer. I vissa fall tar de upp hela rum. Dess motsats är en microcontroller som har alla komponenter i en dator, integrerade på en liten metallbit, processor, minne, in- och utportar. Den ryms i en tändsticksask. Storleken under superdator är en mainframe, eller på svenska; en stordator. En sådan används i stora organisationer för att hantera stora mängder information. En mainframe är en mycket stabil och säker form av dator, och används där stopp kan få svåra följder, exempelvis inom flygledning.